SZEM EGÉSZSÉG

Szembetegségek, látásjavító technikák, szemüvegek, szemvédelem

Hogyan kell helyesen alkalmazni a szemcseppeket

Akár vény nélküli szerről van szó, akár az orvos utasítása alapján használunk valamilyen szemészeti készítményt, érdemes megismerkedni az alkalmazás helyes technikájával. Bár a legtöbb ember számára ez egyértelműnek tűnhet, érdemes nagy figyelmet fordítani rá, mert a hatóanyag akkor hasznosul igazán, ha megfelelő módon juttatják a szembe.

TOVÁBB

LEGÚJABB Bejegyzések

A VITAMIN

2017 Május 11

a szem uv védelme

2017 Április 24

szempilla spirál

2017 Május 4

Lutein

A lutein a béta-karotinnal együtt a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozik. Fő forrásai a spenót és más sötétzöld leveles zöldségek. Szemünk a kor előrehaladtával folyamatosan romlik, ezt a látásromlást csökkentheti a lutein ami A lutein és a zeaxantin elnyelik a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesítik a retinában (a szem fényérzékeny részében) lévő szabad gyököket.

TOVÁBB

 

A szem egészsége

Emlékszik a régi tanácsra, hogy egyen sárgarépát, hogy lásson a sötétben? A bizonyíték azt mutatja, hogy a számos antioxidáns tápanyag, amely növényi táplálékban, így többek között a sárgarépában, más piros és sárga gyümölcsben és zöldségben, halolajban és a húsban is megtalálható, megelőzi a látással kapcsolatos problémákat, amelyek gyakran az idősödéssel függnek össze.

TOVÁBB

 

Amit Ön megtehet látásélessége érdekében

A látásélesség legtöbbször fokozatosan, apránként romlik. Az ilyen változásokhoz hajlamosak vagyunk hozzászokni anélkül, hogy észrevennénk azokat. Érdemes tudatosan odafigyelnünk erre, egyrészt azért, mert a látásromlás akár komolyabb szembetegség jele is lehet, másrészt pedig a nem megfelelően korrigált látás a szem túlerőltetéséhez vezethet.

TOVÁBB

 

A szem UV védelme

Szerencsére ma már sokan használnak napszemüveget az UV sugárzás kiszűrésére. Ezek a Napból jövő sugarak a szemet is károsíthatják, elsősorban a retinát, ami fokozza az időskori vakság fő rizikófaktorának, az ún. sárgafolt-elfajulásnak a kockázatát.  A napfény különböző hosszúságú sugarakból áll. Minél hosszabbak a sugarak, annál veszélytelenebbek, viszont annál mélyebben hatolnak a bőrbe. A legveszélyesebbeket, például az UVC-sugarakat, az ózonréteg megállítja. Az UVB sugarak azonban már eléri a szaruhártyát, és itt el is nyelődnek. Hatásukra különböző szempanaszok alakulhatnak ki, mint a szemégés, szúrás, könnyezés, fényérzékenység.  Az UVA-sugárzás hatol a legmélyebbre a szemben.

 

TOVÁBB

 

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás a szemhéj és a szemgolyó egy részét fedő áttetsző hártya (conjunctiva) gyulladásos vagy fertőzéses megbetegedése. A kötőhártya gyulladást nagyon gyakran bakteriális vagy vírusos fertőzés, illetve allergiás reakció okozhat. Az újszülötteknél a gyulladás hátterében a nem teljesen megnyílt könnycsatorna is állhat.

TOVÁBB

 

Rövidlátás, távollátás

Az éleslátás feltétele, hogy a tárgy pontjairól érkező fénysugarak a szembe kerülve, annak törőközegein (szaruhártya, csarnokvíz, lencse, üvegtest) áthaladva, irányukat megváltoztatva, az ideghártyán (retinán) egyesüljenek képpontokká. A szem össztörőereje kb. 66 dioptriás konvex lencse törőerejének felel meg.

TOVÁBB

 

A szem anatómiája

Az emberi szem egyszerű, két részből álló objektívvel rendelkezik. A külső a szaruhártya, a belső a lencse. A szivárványhártya, amely a szem színét is meghatározza, a szembe lépő fény mennyiségét csökkenti. Ez áthalad az üvegtesten és a retinán, ezután kognitív funkciók igénybevételével kialakul a kép. A retinát a látás érzékelésére a fotoreceptorok, 130 millió pálcika és a színes látás érzékelésére 7 millió csap alkotja. A nyúlványok legnagyobb koncentrációja az úgynevezett sárgafoltban, tehát a legélesebb látás helyén van. Egy kis túlzással azt is mondhatnánk,hogy az emberi szem 137 megapixeles fényképezőgép.

 

TOVÁBB

 

Szemvizsgálat

A látásunk segít egész életünkön át: a látható világ megismerése, a tanulás, szeretteink látványa, mindennapos információk gyűjtése, a természet és a művészetek gyönyörűségének élvezete és még annyi minden más nem lenne teljes, nem lenne lehetséges látásunk nélkül.  A rendszeres szemvizsgálat azért fontos, mert minél előbb észlelik az elváltozásokat, annál jobban kezelhetőek azok. Ez különösen igaz a gyerek- és időskorúak esetében. A látás javításán kívül a szemvizsgálat segíthet más betegségek, vagy később súlyos látásproblémákat okozó elváltozások korai felismerésében is (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szürke és zöld hályog).

 

TOVÁBB

 

Ebben a cikk kategóriában a szem egészségével foglalkozunk. Leírásokat találhat a leggyakoribb szembetegségekről, kezelési módjaikról. Olyan szemproblémákról, melyek még otthon is kezelhetők és olyanokról is, amellyel azonnal orvoshoz kell fordulni. Foglalkozunk a látásproblémákkal, a szemüvegekkel, kontaktlencsékkel. Tanácsokat kaphat a jó szemüveg kiválasztására. Bemutatunk olyan eszközöket, technikákat melyek látásjavulást eredményeznek. Megismertetjük néhány recept nélkül is kapható gyógykészítménnyel, melyek hatékonyan kezelik problémáját. És egy fontos témával, a szem védelmével is foglalkozunk.

 

 

navigáció

Egészség

Kozmetika

Orvosi technikák

Smink

Természetesen

Hol kapható

Budapesti üzletek:

1137 Budapest, Szent István körút 18.

1113 Budapest, Bartók Béla út 85.

1152 Budapest, Szentmihályi út 131.

1024 Budapest, Lövőház utca 12. 1. emelet