Home » Természetesen

Ricinusolaj

14 április 2009 No Comment

ricinusA ricinus népies neve: csodafa, csodafű, jónásfája, jónáskabak, kikojona, kiki, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzsen

Melegebb vidékeken előforduló Ricinus communis nevű növénynek tarkababhoz hasonló magvaiból préselt zsíros olaj. Színtelen vagy alig sárgás színű, csaknem szagtalan és színtelen, teljesen átlátszó. A ricinus magvait a bennük található zsíros olaj miatt használják gyógyászati célokra. A nehezen száradó, zsíros olaj gliceridek formájában tartalmazza a következő zsírsavakat: ricinolsav, olajsav, linolsav, palmitinsav és sztearinsav. A zsíros olajat a növény magjából hideg úton préseléssel és vizes mosással, majd szárítással állítják elő. A magvakban egy rendkívül mérgező anyag is van, a ricin illetve ricinin, de préseléskor a mérgek nem mennek át az olajba.

A ricinus olaj nagyon intenzív hashajtó és erősíti a szempillákat, a szőrzetet és a hajat.

Szemlemosó termékekbe, dekorkozmetikumokba előszeretettel használják, mert tápláló hatással van a bőrre és a szőrszálakra. Kimondottan ajánlott a használata, ha mindennap smink kerül a szemre.

Szem kezelése:

A szem kezelésében a ricinusolajat úgy alkalmazzák, hogy a páciens szemébe csöpögtetik. Ezzel az olyan betegségeket kezelik, mint az árpa, a kötőhártya-gyulladás, valamint ez a gyógykezelés a szembe jutott különféle szennyeződések eltávolítására is alkalmas. Megszünteti a szem vörösességét vagy irritációját, egyben megkönnyebbülést is hoz.

ricinusolajSzempilla, szemöldök kezelése: a ricinusolaj növeszti, erősíti, ápolja a szempillát. Rendszeres, napi használat után fejti ki kedvező hatását.

Ápolás menete: mossa le sminklemosóval szeméről a szemhéjfestéket és a szempillaspirált. Törölje szárazra egy papírzsebkendővel a pillákat, majd mártson ricinusolajba egy szempillaelválasztó kefét és többször húzza át vele szempilláját és szemöldökét. Reggel ébredés után mossa le a pillákat langyos vízzel. Ha ezután még ragadna a szempillája, akkor törölje át egy kis arctonikkal. Utána jöhet a sminkelés.

Ricinusolaj beszerezhető a patikákban, gyógynövény szaküzletekbe. Mivel könnyen avasodik, ezért mindig jól zárható edényben, fénytől, hőtől és lehetőleg a levegő hatásától elzárva tartsuk. Hűtés hatására nehezen önthetővé válik, ezért szobahőmérsékleten, alkalmazás után gondosan bezárva tároljuk.

Szemápolás.hu

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.